Deventer

Wie kent Deventer niet? De oude ­Hanzestad aan de IJssel, met zijn ­historische binnenstad en unieke ­winkeltjes. Met zijn beroemde Waag op de Brink en de gezellige terrassen. Het is een stad waar je je blijft verbazen. Over de nauwe straatjes en al die monumentale panden die nog bewaard zijn gebleven. Over de diversiteit aan winkels en de vele restaurants, en niet te vergeten… de unieke sfeer van deze stad. Al dwalend sta je ineens aan de IJssel. Wat een uitzicht. Hoe vaak je ook in Deventer komt, het is altijd genieten. Er is voor elk wat wils!

Deventer 1250 jaar

In 2018 is het 1250 jaar geleden dat Deventer werd gesticht en dat gaat gevierd worden in de stad! De geschiedenis van de stad begint in het jaar 768 toen missionaris Lebuïnus een houten kerkje bouwde aan de oevers van de IJssel. De nederzetting aan de IJssel groeide uit tot een Hanzestad. Het kerkje is nu de Grote of Lebuïnuskerk. En Deventer is inmiddels een bruisende stad geworden met bijna 100.000 inwoners. (Zie ook: www.stadsarchiefdeventer.nl)

Boekenstad Deventer

Van oudsher is Deventer een boekenstad. Nog steeds worden er veel boeken gemaakt en verkocht. De Deventer boekenmarkt is met zijn vele duizenden boeken de grootste boekenmarkt van Europa. Het is een jaarlijks evenement waarbij in de stad en langs de IJsselkade, over een lengte van 6 kilometer, een enorm assortiment boeken staat uitgestald.

Stadsschouwburg Deventer

Voor liefhebbers van cultuur biedt de Stadsschouwburg een gevarieerd programma, van musical tot cabaret en toneel. Maar ook muziekliefhebbers kunnen er terecht voor hun favoriete uitvoering, van klassiek tot moderne wereldmuziek.

Cultuurcafé De Hip

De Hip vind je in een prachtig pand aan de Brink, op nummer 21. Het is een plek waar van alles te doen is. Je kunt er eten en drinken, er is een cadeauwinkel, een galerie met exposities en een indrukwekkende agenda met concerten die je daar kunt bijwonen.

Museum De Waag

Museum De Waag ligt aan de Brink in Deventer, in een van de oudste waaggebouwen van Nederland. In dit museum wordt met behulp van o.a. 3D-reconstructies en animaties het verleden van Deventer in beeld gebracht. De geschiedenis van de stad komt hier tot leven!

Burgerweeshuis

Het Burgerweeshuis in Deventer organiseert popconcerten en dancefeesten, maar zet zich ook in voor cultuur-educatie. Er zijn diverse ruimtes waar opgetreden kan worden. Ook is er een cafe waar wekelijks bands van over de hele wereld komen.

Deventer op Stelten

Een uniek evenement is Deventer op Stelten. Het is een jaarlijks terugkerend straattheaterfestival met optredens van theatergezelschappen uit binnen- en buitenland. Een weekend lang in juli is Deventer één groot theater. Met voorstellingen op pleinen, in parken en straten en in kerken.

Dickens Festijn

Tijdens het Dickens Festijn, vlak voor Kerstmis, verandert het historische Bergkwartier van Deventer even in de stad van Charles Dickens. Ruim 950 personages uit zijn boeken komen er tot leven. Van Scrooge tot Oliver Twist, van weeskinderen tot kantoorklerken. Het is een festijn vol theater en muziek.